Uit: BNDeStem, 14 augustus 2015 'Burger kan agenda bepalen'

INITIATIEF MOET UIT VOLK KOMEN ROOSENDAAL

Als het aan de werkgroep Beeldvorming van de gemeenteraad ligt, krijgen duizend inwoners van de gemeente Roosendaal binnenkort een uitnodiging om mee te praten over zaken die op de agenda van de gemeenteraad staan.

 

DOOR FRANK TIMMERS

Tijdens die ontmoeting kunnen die duizend (willekeurig geselecteerde) Roosendalers dan bepalen wat zij belangrijk vinden voor de gemeente en wat er precies moet gebeuren. De bedoeling is dat uit zo'n bijeenkomst onder goede begeleiding nuttige informatie komt, waar de gemeenteraad niet omheen kan.

Raadsleden Klaartje Koenraad (GroenLinks), René van Broekhoven (Roosendaalse Lijst) en Ad Mol (CDA) vormen de werkgroep Beeldvorming. Die zoekt naar een nieuwe vorm van inspraak, die de burger intensiever en beter bij beleid betrekt.

De werkgroep kwam uit bij 'G1000', een in België bedachte methode om burgers nauwer bij het politieke proces te betrekken. In steden als Amsterdam, Maastricht en Apeldoorn werd al geëxperimenteerd met het systeem. Van Broekhoven: "Wij blijven als gemeenteraad altijd in onze eigen straatje. De insprekers zijn bijna altijd mensen die we kennen, uit onze eigen kring. Dat willen we doorbreken."

Koenraad bezocht een bijeenkomst van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over G1000 en raakte meteen enthousiast. "We moeten meer vertrouwen op de burger. We willen graag zo'n systeem naast onze gemeenteraad." Er is echter een praktisch probleem: de raadsleden mogen zo'n bijeenkomst niet zelf opzetten. "Er moeten burgers opstaan die het willen opzetten. Zij worden daarbij ondersteund door een professioneel bureau."

De werkgroep zoekt de publiciteit om burgers enthousiast te maken. Koenraad twijfelt niet of uitgenodigde burgers wel naar een G1000-bijeenkomst komen. "De ervaring in andere plaatsen is dat mensen komen, als ze een uitnodiging krijgen om mee te praten over zaken die hun gemeente aangaan." In Apeldoorn reageerden bijvoorbeeld 700 van de duizend genodigden.

Tijdens Roosendaals Treffen op 27 september zou er een kraam kunnen staan, waar de initiatiefnemers uitleg geven over G1000. Van Broekhoven: "De professionele ondersteuning houdt deze datum vrij. Deze kraam komt expres niet bij het raadhuis, maar op een andere plek op de Markt. Om te benadrukken dat dit los staat van de raad."

Wie (mede) het initiatief wil nemen om in Roosendaal G1000 van de grond te krijgen, kan zich melden bij harm@g1000.nu.